Παγωτομηχανές

Παγωτομηχανές

Οι παγωτομηχανές είναι ένα μηχάνημα βασικό, για όλα τα σοβαρά καταστήματα εστίασης. Είναι ένα προϊόν που δουλεύει από 6 εως 10 μήνες στην Ελλάδα(ανάλογα την περιοχή), δουλεύει πολύ καλά και έχει αρκετά περιθώρια κέρδους στον καταστηματάρχη. Όπως σε όλα τα προϊόντα, έτσι και στις παγωτομηχανές υπάρχουν διάφοροι τύποι και μοντέλα μηχανών. Σ’αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τους τύπους και τις διαφορές στις παγωτομηχανές που βλέπετε στο διαδίκτυο.

Παγωτομηχανές με κριτήριο τις γεύσεις που παράγουν

Οι παγωτομηχανές είναι συνήθως είτε 1 γεύσης είτε 2+1 – δηλαδή 2 γεύσεις και ανάμεικτο των δυο γεύσεων. Οι εταιρείες που ασχολούνται με εξοπλισμό εστίασης εισάγουν κατά κύριο λόγω αυτές τις δυο παγωτομηχανές καθώς είναι και οι πιο δημοφιλείς. Στις παγωτομηχανές που έχουν 2+1 γεύσεις το ανάμεικτο βγαίνει αυτόματα και είναι η μίξη των 2 γεύσεων – δεν είναι δηλαδή μια τρίτη ξεχωριστή γεύση. Οι γεύσεις μπορούν να είναι ό,τι θέλει ο καταστηματάρχης – οι πιο δημοφιλείς όμως είναι κρέμα-σοκολάτα.

Παγωτομηχανές με βάση την μορφολογία τους

Οι παγωτομηχανές μπορεί να είναι είτε επιτραπέζιες – να ακουμπάνε δηλαδή σε τραπέζι ή πάγκο – είτε επιδαπέδιες, να είναι δηλαδή με τα ροδάκια τους, αυτόνομες. Συνήθως οι επιδαπέδιες παγωτομηχανές είναι πιο δυνατές και έχουν καλύτερη μορφολογία καθώς το εσωτερικό τους είναι πιο “ανάλαφρο” και δε ζεσταίνονται τόσο, όσο οι επιτραπέζιες. Η τελική επιλογή είναι του πελάτη κι αυτή εξαρτάται με βάση τις ανάγκες που έχει καθώς και τι διαθέσιμο χώρο έχει στο κατάστημα.

Παγωτομηχανές με κριτήριο τα χαρακτηριστικά

Το επόμενο βήμα για την αγορά της παγωτομηχανής είναι τα χαρακτηριστικά της. Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η παγωτομηχανή σας όπως αντλία διόγκωσης – έστω και μικρή – , λειτουργία standby για το βράδυ, κ.ο.κ. Αυτές οι λειτουργίες θα βοηθήσουν εσάς κατά την διάρκεια της χρήσης. Π.χ. η λειτουργία standby θα σας εξοικονομήσει ένα σημαντικό χρηματικό όφελος καθώς η παγωτομηχανή το βράδυ δε θα λειτουργεί παρά μόνο θα συντηρεί το μίγμα για να μην χαλάσει!

Συντήρηση παγωτομηχανής

Η παγωτομηχανή χρειάζεται μια ελάχιστη συντήρηση εβδομαδιαία, η οποία περιλαμβάνει τη λίπανσή της μηχανής και το σχολαστικό καθάρισμά της. Δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο με το καθάρισμα μιας παγωτομηχανής FrozenBAR


Ο εξοπλισμός εστίασης για το παγωτό όμως δε σταματά εδώ. Πέρα από την παγωτομηχανή μπορείτε να προμηθευτείτε διάφορα εξτρά πράγματα όπως συσκευές bain marie όπου έχετε την σοκολάτα μέσα και την ζεσταίνετε, μηχάνημα για να φτιάχνετε φρέσκα χωνάκια επί τόπου, μηχανές για σιρόπια παγωτού, κ.α.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *